Moldova: Kahden joen välissä

Väestö 3,8 milj.
Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 8,1 %
Väestöstä ilman puhdasta vettä 10%
HIV-tartunnat 1,1 %
Koulun aloittaa 86%

Moldovan tasavalta sijaitsee Romanian ja Ukrainan naapurissa Kaakkois-Euroopassa. Maan pääkaupunki on Chişinău, joka tarkoittaa “uutta lähdettä”. Maan rajaseuduilla virtaa kaksi jokea, Dniesteri ja Pruti.
Rooman vallan aikaan nykyinen Moldova kuului Darsian provinssiin. Keskiajalla Moldova oli ruhtinaskunta ja voimallinen itäeurooppalainen valta Stefanos Suuren hallintokaudella 1400-1500-lukujen taitteessa. 1530-luvulla ruhtinaskunta taipui Ottomaanien vasallivaltioksi.
Vuonna 1812 Moldovan ruhtinaskunta joutui Venäjän vallan alle. Jokien väliin jäävälle Moldovalle annettiin nimi Bessarabia. Loput Moldovasta kuului 1800-luvun puolivälistä alkaen Romaniaan. Romanialaiset ja nykyisen Moldovan tasavallan alueella asuvat ovat lähellä toisiaan kielellisesti, kulttuurisesti ja historialtaan. Nykyisen Moldovan tasavallan alueella ovat kamppailleet ajatukset moldovalaisuudesta ja romanialaisuudesta.
Neuvostovallan jälkeen
Moldovassa asuu noin 4 miljoonaa ihmistä. Pääosa väestöstä on moldovalaisia mutta maassa asuvat merkittävät ukrainalais- ja venäläisvähemmistöt. Moldovan itsenäistymistä Neuvostoliitosta varjosti kiista kommunistien ja muiden puolueiden välillä. Kommunistien hallinnollinen alue Transnistria irtautui Moldovasta jo vuonan 1990. Itsenäistymisen jälkeen vuonna 1991 käyty sota Moldovan armeijan ja Transnitrian välillä vei satojen ihmisten hengen. Samalla käytiin poliittista kamppailua siitä, tulisiko Moldovasta oma valtionsa vai liittyisikö se Romaniaan. Itsenäisen Moldovan tasavallan aate voitti.
Itsenäistymisen jälkeen Moldova on hapuillut uuden ja vanhan elämän välillä. Se on edelleen riippuvainen Venäjän kanssa käytävästä kaupasta ja talouskasvu on ollut hidasta. Moldova on Euroopan köyhimpiä valtioita.
Yleensä Balkanin aluetta vaivaa korkea työttömyys, teollisuuden nopea romahtaminen, hidas talouskasvu, valtioiden velkaantuminen ja korruptio. Maat Balkanilla kärsivät syvästä köyhyydestä, sosiaaliturvan puuttumisesta ja kasvavasta rikollisuudesta. Ihmiskaupasta on tullut alueella vakava ongelma. Eniten ihmiskaupan uhreja tulee Moldovasta.
Ortodoksinen kirkko rakentaa identiteettiä
Noin 90 prosenttia moldovalaisista kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Moldovassa on kaksi ortodoksista kirkkokuntaa. Venäjän kirkon alaisuudessa alueella toimii Moldovalainen ortodoksinen kirkko, jolla on omat Venäjän kirkon alaiset piispansa, pappinsa ja kirkkonsa. Bessarabian metropoliittakunta kuuluu puolestaan autonomisena osana Romanian ortodoksiseen kirkkoon.
Moldova on tunnettu viineistään ja kansantansseistaan. Pieni Moldova on muotoutunut suurien naapureiden kulttuurien vaikutuksesta uniikiksi eurooppalaiseksi valtioksi, jossa vaikuttavat monet kulttuuriperinteet.
Ulkomaille töihin
Moldovan bruttokansantuotteesta jopa noin 38 prosenttia perustuu ulkomailla työskentelevien moldovalaisten rahalähetyksiin. Suurin osa rahasta käytetään päivittäiseen selviytymiseen. Työttömyys on korkeaa varsinkin maaseudulla ja useimmiten töiden perässä lähdetään Venäjälle, Ukrainaan ja Etelä-Euroopan maihin.
Ihmiskaupasta on tullut vakava ongelma Moldovassa 1990-luvulta lähtien. Virallisten tilastojen mukaan 60 000 ihmistä on joutunut ihmiskaupan uhreiksi, mutta todelliset luvut ovat paljon suurempia. Elinkauppa, työvoiman kauppaaminen ja prostituutio ovat suurimmat ihmiskaupan muodot. Monet lähtevät maasta työttömyyden vuoksi ja monilla on myös lapsia. Köyhyys altistaa epätoivoisiin valintoihin.
Sorocan maakunta
Yhteistyö moldovalaisen Soarta-järjestön kanssa alkoi vuonna 2009 Sorocan maakunnassa. Soroca on Pohjois-Moldovassa sijaitseva maakunta, jossa asuu noin 90 000 ihmistä. Se sijaitsee noin 160 km pääkaupungista Chişinăusta pohjoiseen. Alueen hallinnollinen keskus, Sorocan kaupunki, sijaitsee Dniesteri-joen varrella.
Sorocassa on paljon syrjäisiä seutuja, joissa ortodoksisilla seurakunnilla on suuri vaikutus. Soarta-järjestö toimii yhteistyössä alueen muiden järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Tavoitteena on tehdä ennaltaehkäisevää työtä ihmiskaupan vähentämiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top